Där det tidigare gick omkring 65 mjölkkor är det nu alldeles tomt och tyst konstaterar Erik Jonsson i Jättendal.
1 av 3
Där det tidigare gick omkring 65 mjölkkor är det nu alldeles tomt och tyst konstaterar Erik Jonsson i Jättendal. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Kvar på gården finns några tjurar som snart går till slakt.
2 av 3
Kvar på gården finns några tjurar som snart går till slakt sen blir det tomt på nötkreatur. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Henry och Edsel Ford några av tjurarna som är kvar på gården i Jättendal.
3 av 3
Bröderna Henry och Edsel Ford, några av tjurarna som hittills är kvar på gården i Jättendal. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Ännu en mjölkbonde lägger av

Erik Jonsson: Det är ganska skönt
1:26 min

Erik Jonsson i Jättendal har skickat mjölkkorna på slakt. Ett beslut han och brodern själva tagit och det känns bra tycker de.

Nu har ännu en mjölkbonde i Gävleborg lagt av. I december 1995 fanns 631 mjölkföretag i juni i år har antalet minskat till 126 visar statistik från LRF Mjölk.
14 augusti skickade Erik Jonsson i Jättendal sina 65 mjölkkor på slakt och slutar efter 40 år som mjölkbonde.

– Ja det är ganska skönt eftersom det är jag som bestämt att jag ska sluta! Det är inga andra omständigheter. 

För bara någon vecka sen fanns det 65 mjölkkor inne i ladugården nu är det alldeles tomt och öde.

– Så när som på några fåglar som letar sig in, sen kan det väl springa nån mus här, annars är det tomt.

När Erik Jonsson började jobba på gården i Jättendal för 40 år sen fanns det många mjölkbönder i grannskapet. LRF Mjölk började föra statistik 1995 och då fanns 55 mjölkföretag i Nordanstigs kommun idag har de minskat till sju. Och i Erik Jonssons absoluta närområde finns det inte många kvar.

– En i Harmånger och en i Böle.

Den här utvecklingen är likadan i hela länet. Antalet blir färre och färre medan de som blir kvar blir större. Det handlar om lönsamhet konstaterar Erik Jonsson.

– Förändringen har ju gått ditåt och om det är bra eller dåligt. Som alla annan produktion ska du slå ut fasta kostnader på fler enheter. Det är den ekonomiska verklighet som är.


 

FAKTA:

Generellt har antalet mjölkföretag i Sverige halverats på 10 år. I Gävleborgs län har antalet minskat mer än så sedan 1995. Antalet mjölkkor har också minskat men inte lika mycket. 1995 fanns det 14345 mjölkkor i Gävleborgs län. 2017 finns det cirka 8500 mjölkkor i Gävleborgs län. Detta innebär att de mjölkföretag som är kvar har investerat och blivit större. 1995 hade det genomsnittliga mjölkföretaget i länet 23 mjölkkor. Idag är genomsnittet 67 mjölkkor per mjölkföretag. Dessutom har produktiviteten ökat vilket innebär att en genomsnittlig mjölkko idag producerar mer mjölk per år än 1995.

Källa: LRF Mjölk

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".