En påslagen vattenkran.
Innan du brygger kaffe, sköljer grönsaker eller borstar tänderna ska vattnet kokas. Det går däremot bra att duscha i vattnet. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio

Fortsatt vattenkokning i Österfärnebo och Gysinge

0:25 min

De boende i Österfärnebo och Gysinge uppmanas fortfarande att koka kranvatten som ska användas till dryck eller matlagning. Tidigast på torsdag får Sandviken Energi svar på om vattnet är tjänligt igen.

Sandviken Energi uppger att de jordbakterier som hittats i kranvattnet är koliforma bakterier.

– En vanlig orsak till att sådana här bakterier finns i vattnet kan vara att regnvatten har trängt in i grundvattnet, till exempel, Ida Lindahl, informationschef på Sandviken Energi

Flera olika åtgärder görs nu för att vattnet ska återfå sin kvalitet, bland annat tillför man klor och spolar ut vatten ur systemet.

Det var på måndag eftermiddagen som vattenprover visade att det finns jordbakterier i Österfärnebo och Gysinges kommunala vatten och de boende uppmanades då att koka sitt vatten innan det används till dryck eller matlagning. Att duscha, tvätta och diska går däremot bra att göra som vanligt. 

– Vi beklagar att man måste koka vattnet i flera dagar men vi måste vara säkra på att vattnet är tjänligt innan vi kan låta människor dricka det igen, säger Sandviken Energis informationschef Ida Lindahl.

Vattentankar finns utställda ut för den som inte har möjlighet att koka sitt dricksvatten, uppger Sandviken energi. I Österfärnebo finns tanken i korsningen Kantorsvägen/Solängsvägen intill äldreboendet, och i Gysinge på Bruksgatan 5 intill PRO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista