Alla ser fram emot träningen på måndag.
1 av 4
Alla ser fram emot träningen på måndag. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Milo älskar att spela fotboll.
2 av 4
Milo älskar att spela fotboll. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Jessica har länge velat prova att spela fotboll och hon tycker det är roligt.
3 av 4
Jessica har länge velat prova att spela fotboll och hon tycker det är roligt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Dribbla och passa är några övningar under måndagens träning på Badvallen i Söderhamn.
4 av 4
Dribbla och passa är några övningar under måndagens träning på Badvallen i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Söderhamns FF satsar på fotboll för alla

Maria Bodin: Möjligheten har inte funnits tidigare
2:15 min

I våras startade Söderhamns fotbollsförening en träninggsgrupp för intellektuellt funktionshindrade.

Tidigare var det svårt för gruppen intellektuellt funktionshindrade att kunna träna och spela fotboll med andra. Maria Bodins son 10-åriga Milo älskar idrott och för första gången kan han vara med i ett lag och spela fotboll något som tidigare inte var möjligt berättar hon.

 – Tidigare fanns inget för den här gruppen och jag tror inte han kunde ha varit med i ett annat lag, säger Maria Bodin mamma till Milo.

Den här träningsgruppen betyder mycket för de som aldrig tidigare haft möjlighet att spela fotboll med andra i ett lag. 10 åriga Milo Persson längtar till måndag då han får åka till Hällåsen och sparka boll.

– Göra mål inte vara målvakt. Då kan man inte skjuta! säger Milo.

– Det här är det bästa som finns. De kan inte ha gjort det bättre. Det här är det enda han längtar efter, säger mamma Maria Bodin.

– De har kommit in i en väldig gemenskap och alla sprider glädje. Det är helt underbart att få vara en del i det här. Som ledare längtar man till måndag, säger tränaren Lars Nordh.

Antalet brukar variera, så även åldrarna men ett tio-tal tjejer och killar brukar dyka upp till träningen. Och Lars Nordh är imponerad över utvecklingen hos dem.

– Från början var det vissa som inte ens hade ett skott men idag är det ingen som sticker ut. De har höjt sin nivå jättemycket och jag ser fram emot den dag då vi kan hitta andra lag att möta, säger Lars Nordh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".