Civilminister Ardalan Shekarabi.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Foto: TT

Myndighet flyttar till Gävle – 65 arbetstillfällen

Per-Åke Fredriksson: Det är positivt
1:29 min

Delar av det Svenska ESF-rådet ska omlokaliseras till Gävle, däribland huvudkontoret. Det meddelade i dag civilministern och tidigare Gävlebon Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Enligt ett pressmeddelande från Gävle kommun så är det 65 av ESF-rådets arbetstillfällen som flyttas till Gävle.

Svenska ESF-rådet - där ESF står för Europeiska Sociala Fonden - finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.

- Det är ju positivt att vi kommer att få fler kollegor här i Gävle, säger Per-Åke Fredriksson som är biträdande regionansvarig på Svenska ESF-rådet i Norra Mellansverige. 

Kom det här som en överraskning för er på lokalkontoret här i Gävle?

- Ja, vi kände ju inte till det här. Vi fick reda på det här i förmiddags. 

I dag meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi att drygt 500 jobb i sju myndigheter utlokaliseras från Stockholm.
Gävle, som Ardalan Shekarabi för övrigt kommer ifrån, är en av vinnarna.

- ESF-rådets uppgift är att i Sverige förvalta Europeiska Socialfonden - fonden som de som har det sämst ställt, sa Shekarabi på presskonferensen idag.

Totalt handlar det om 65 nya tjänster som flyttas när huvudkontoret byter stad. Därtill kommer Gävles regionkontor finnas där sex personer arbetar idag.

Även kommunstyrelsens ordförande är glad.
– Det här är jätteroliga nyheter för Gävle. Vi har stor kapacitet i vår region att ta emot statliga myndigheter, och kompetensen finns redan här. Det är helt rätt att Gävle är med i ett sådant här sammanhang, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M).

ESF-rådets flytt till Gävle planeras vara helt genomförd senast i december 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".