Bildkollage på två män.
Patrik Stenvard, ordförande för Moderaterna i Gävleborg tycker att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande. Kjell Jansson, länsförbundsordförande i Stockholms län håller inte med. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nya krav på att pröva förtroendet för hela M-ledningen

"Människorna runt den nya partiledaren måste få forma sitt lag"
2:05 min

Nu ökar de interna kraven att hela Moderaternas partistyrelse ska ställa sina platser till förfogande på extrastämman i oktober.

Krisen i Moderaterna är inte enbart Anna Kinberg Batras fel, enligt ledande moderater ute i länsförbunden som Ekot varit i kontakt med i dag.

– Jag tycker att det är ganska naturligt att man sätter ihop det bästa laget för partiet, och då tror jag också att det är människorna runt den nya partiledaren som måste få forma sitt lag, och då tror jag också att man behöver byta ut vissa personer, säger Patrik Stenvard, som är ordförande för Moderaterna i Gävleborg.

Det här är Patrik Stenvards personliga uppfattning, men han säger att länsförbundet i Gävleborg kommer att diskutera frågan, i samband med partiledarnomineringen.

Att partistyrelsen ställer sina platser till förfogande innebär inte att alla ledamöter automatiskt byts ut, utan att deras förtroende prövas på nytt av valberedningen.

Moderaternas länsförbund i Jämtland har sedan tidigare propagerat för en sådan lösning, när partiet ska välja en efterträdare till Anna Kinberg Batra den första oktober.

Och ledande företrädare i andra länsförbund - som Ekot har varit i kontakt med - har samma åsikt. "Det är "rimligt" att hela partistyrelsens förtroende nu prövas på nytt, enligt en ordförande.

I Skåne har lokala företrädare krävt att hela ledningen ska ställa sina platser till förfogande, och i kväll ska frågan diskuteras i länsförbundets styrelse.

Linda Allansson Wester, vice ordförande, är själv kluven, men säger att många i Skåne tycker att det är läge att pröva förtroendet för hela ledningen.

– Man menar att det är ett delat ansvar, det är så vi pratar om det. Det här handlar inte om vad ledaren har stått för, det är ett kollektivt arbete, hur vi har lyckats kommunicera vår politik. Då diskuterar vi också om inte fler borde ställa sina platser till förfogande.

Men frågan splittrar Moderaterna - och en rad länsförbund avvisar förslaget. Kjell Jansson är länsförbundsordförande i Stockholms län.

– Jag tycker att det är ett dåligt förslag, det skulle bara skapa mer oreda i partiet just nu. Och det är inte det vi behöver, vi behöver skapa lugn och ro nu.

Men den stora frågan gäller förstås vem som ska ta över efter Anna Kinberg Batra. Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, vars namn har nämns i spekulationerna, vill i dag inte svara på om hon är intresserad av att bli partiledare.

– Det är ingenting som jag tänker ge besked om nu, säger Elisabeth Svantesson, till Sveriges radio P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".