Kvinna i jeansskjorta och glasögon.
1 av 2
Susanna Berglund i Stigslund tog initiativ till grannsamverkan i sitt område efter fem inbrott på kort tid. Foto: Christine Odén
Kvinna i kort hår och vit skjorta.
2 av 2
Polisen Mari Vestling är samordnare för grannsamverkan.

Stort intresse för grannsamverkan

Susanna Berglund: Då kände jag att nu är det nog
1:36 min

Intresset för att starta så kallad grannsamverkan är stort. Susanna Berglund i Stigslund tog initiativ till grannsamverkan i sitt bostadsområde efter att flera drabbats av inbrott.

– Det vara några år sedan då det var fem inbrott på den här gatan och de två sista var hos samma familj, ett äldre par, berättar Susanna Berglund.

– Vid det sista av de två inbrotten satt de och tittade på tv på eftermiddagen och då kände jag att nu får det vara nog.

Efter det kontaktade hon polisen och fick hjälp att börja med grannsamverkan i området. Här på gatan i Stigslund har det blivit tryggare tycker hon.

– Ja, det fungerar bra. Vi hjälps åt gemensamt.

Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten, genom att hjälpa varandra hålla kolla på vad som sker i bostadsområdet. Internationell forskning har visat att brottslighet minskar med i snitt en fjärdedel i områden med grannsamverkan.

I Gävle kommun finns i dagsläget 130 områden från Bergby i norr till Hedesunda i söder. Intresset fortsätter att vara stort enligt Mari Vestling, polisens samordnare för grannsamverkan i Gävle kommun.

– Det är otroligt roligt att möta de här engagerade människorna som tar till sig att vi kanske måste hjälpas åt i samhället.

Men finns det inte en risk att folk blir onödigt misstänksamma?

– Ja, det kan bli att en del är väldigt engagerade och ringa om väldigt mycket saker. Men jag tycker att man ska följa magkänslan och hellre ringa en gång för mycket än inte alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".