energidrycker
Energidrycker. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Han vill se ett totalförbud mot energidrycker i skolorna

André Persson, författare: Drycken förstör stämningen i skolan
1:13 min

Författaren André Persson har skrivit boken No Bull – där han går hårt åt industrin kring energidrycker. Hans ståndpunkt är klar – förbjud dem helt.

Många föräldrar och andra vuxna oroar sig för att deras barn och ungdomar dricker energidrycker – vars innehåll är omtvistat. Det finns ingen forskning som visar att just energidrycker skulle vara farligare än exempelvis kaffe – men hos föräldrar finns ändå en oro för att barn blir hyperaktiva och att förmågan till inlärning i skolan påverkas.

André Persson är debattör, författare och en person som har starka åsikter om energidrycker. Hans åsikt – förbjud dem helt. Det ligger till grund för hans bok No Bull, om miljardindustrin kring energidrycker.

De flesta energidrycker innehåller mycket koffein - ungefär lika mycket som i en kopp kaffe - men det finns även drycker som innehåller mer. Eftersom barn är mindre än vuxna och dessutom ofta inte är vana vid koffein kan de påverkas mer av koffeinet än vuxna, enligt Livsmedelsverket.

Det finns idag ingen laglig gräns för försäljning av energidrycker, men rekommendationen är från 15 års ålder. Många butiker har dock på eget initiativ satt en åldergräns på 18 år för att köpa energidryck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".