Hans-Lennart Eriksson minns högeromläggningen 1967.
Hans-Lennart Eriksson minns högeromläggningen 1967. Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio

Övningskörde på vänster sida - fick körkortet efter högeromläggningen

Hans-Lennart Eriksson: Fel sida var rätt
1:11 min

Nu på söndag är det exakt 50 år sedan Sverige gick över till högertrafik - den 3:e september 1967. Och tiden runt omläggningen ställde extra krav på dem som höll på att ta körkort då.

Hans-Lennart Eriksson i Gävle övningskörde sommaren 1967 och klarade uppkörningen i slutet av augusti. Men när han hade fått körkortet i början av september hade det blivit högertrafik. Han fick alltså börja med att köra bil på en helt annan sida än vad han hade övningskört på

– De sista veckorna före högeromläggningen började de måla de nya filmarkeringarna och nya pilar på gatorna. Så då fick man övningsköra tvärsemot de pilarna och strunta i alla markeringar och pilar.

Och så måste det ha varit när du körde upp också?

– Ja. Jag körde upp i slutet av augusti och blev godkänd. Men på den tiden fick man inte körkortet på en gång utan man fick vänta flera dagar på det. Och under den tiden hann det bli högertrafik på söndagen, och på måndag kunde jag hämta ut det nya körkortet. Så första gången jag fick köra ensam i en bil var det första vardagen med högertrafik. Jag fick köra på "fel" sida av vägen och försöka inse att det var ju rätt, säger Hans-Lennart Eriksson i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".