Caroline Schmidt, centerpartistiskt oppositionsråd i Hudiksvall.
1 av 2
Caroline Schmidt, centerpartistiskt oppositionsråd i Hudiksvall. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Caroline Schmidt (C) är en av politikerna som valdebatterar i Hudiksvall. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
2 av 2
Caroline Schmidt (C) är en av politikerna som valdebatterar i Hudiksvall. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio

Kritik mot uteblivet dubbelspår i Hälsingland

Caroline Schmidt (C): Man kan inte vara glad
1:52 min

I Trafikverkets förslag till ny nationell infrastrukturplan, som presenterades på torsdagen, så ingår bland annat ett dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Axmartavlan - men Hälsingland blir utan dubbelspår.
En som är kritisk till det är Caroline Schmidt, centerpartistiskt oppositionsråd i Hudiksvall.

– Om man talar från ett Hudiksvalls- och hälsingeprespektiv kan man ju inte vara glad. Den här lilla satsningen som görs norr om Gävle kommer dessutom att göras i slutet av den här tioårs-perioden, säger hon.

- Jag vill lyfta tre anledningar till att det här är viktigt för vårt landskap. Det är dels att vi är ett av de få landskap som inte har någon högskola eller universitet. Och väldigt många ungdomar som studerar i Gävle eller Sundsvall är beroende av tågen.

– Och både i Söderhamn och i Hudiksvall har vi kunskapsintensiva företag. Man är beroende av att de personerna kan pendla till sina arbeten, antingen norrifrån eller söderifrån.

– Och så har vi vårt stora sjukhus med många kliniker i Gävle och vi är beroende av goda kommunikationer mellan Gävle och övriga länet. Och när man inte har ett dubbelspår så blir det inte bra. Jag är inte glad i dag för hälsingland, säger Caroline Schmidt, centerpartistiskt oppositionsråd i Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".