Förra veckan lyftes bron som förbinder skidspåren mellan Hällåsen och Hällmyra bort över Flygvägen.
1 av 3
Förra veckan lyftes bron som förbinder skidspåren mellan Hällåsen och Hällmyra bort över Flygvägen. Foto: Christian Höijer
Hemmasonen Anders Södergren var en stor publikfavorit på SM i februari. Han har också en slinga uppkallad efter sig, ett spår som kan bli obrukbart utan broförbindelse i vinter.
2 av 3
Hemmasonen Anders Södergren var en stor publikfavorit på SM i februari. Han har också en slinga uppkallad efter sig, ett spår som kan bli obrukbart utan broförbindelse i vinter. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Ali Nefzi, teknisk chef, och Stig Nordgren, v, ordförande i kultur- och samhällsbyggnadsnämnden.
3 av 3
Ali Nefzi, teknisk chef, och Stig Nordgren, v, ordförande i kultur- och samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Christian Höijer

SM-spåren i Söderhamn kan bli utan bro – och konstsnö

Stig Nordgren: Ingen bro den här mandatperioden
1:48 min

I vintras var Söderhamn en festplats för vintersportälskare när SM-veckan arrangerades. Men nu kan SM-banorna både bli utan broförbindelse och konstsnö.

Efter fjolårets vinterparty på Hällåsen så ser det ut att bli ett ordentligt bakslag för alla motionärer den kommande vintern.

I veckan har den hyrda bro som förbinder Hällåsen och Hällmyra tagits bort – och enligt Stig Nordgren, vänsterpartist och ordförande för kultur- och samhällsservicenämnden, så lär ett beslut om en ny bro dröja.

– Det blir inte den här mandatperioden. Det tror jag inte, säger Nordgren och syftar på kommande valet 2018.

När tidigast kan det bli en bro då?

– Ja, det hänger på kostnader och vad Söderhamn tar för inriktning när det gäller Hällåsen- och Hällmyraområdet, fortsätter Nordgren.

Söderhamn är den minsta stad som tagit sig an vinterveckan. Arrangemanget blev en stor publiksuccé med omkring 75 000 åskådare.

Det har gjorts beräkningar att 30 miljoner kronor kom näringslivet till del i så kallade turistekonomiska effekter, men för kommunen så blev det ett minus på 7,6 miljoner.

Den bro som hyrdes in av Trafikverket för att klara påfrestningarna över Flygvägen bidrog till minusresultatet, liksom frakt av konstsnö ut i skidspåren.

När det gäller de två snökanoner som köptes in, så är det högst osäkert om de kommer att användas i vinter. 

– Det vet vi inte om det behövs några kanoner för att tillverka snö i år, det får man se hur vintern blir, säger Ali Nefzi som är teknisk chef.

Det finns inga planer på att använda kanonerna i vinter?

– Nej, inte nu finns det sådana planer, säger Stig Nordgren.

Efter fjolårets SM-satsning har Hällåsen en längdskidanläggning i världsklass, men utan bro och konstsnö så kan vintern falla platt för motionärerna.

Dock så smids planer i brofrågan. Tekniske chefen Ali Nefzi fått i uppdrag att se över vad en ny bro av internationell tävlingsstandard skulle kosta. Något som sen lär bli en politisk fråga för kommunen som upplever ett tufft år ekonomiskt med tiotals miljoner i beräknat underskott.

– Vad vill Söderhamn? Vill man  ha hit storevenemang som vi hade nu, det är här är ju en fråga för hela koncernen inte bara för KUS-nämnden, säger Stig Nordgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".