Gädda Fishing in the middle of sweden Stefan Barenfeld Fisketurism Hälsingland Fiske
1 av 2
Gäddan är populär hos sportfiskare. Foto: Stefan Barenfeld/FIMS
Stefan Barenfeld vid Florsjön
2 av 2
Stefan Barenfeld vid Florsjön, en populär plats för gäddfiske Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Fisketurismen i Hälsingland lockar allt fler

Stefan Barenfeld: Man får vara för sig själv här
1:28 min

Fisketurismen i Hälsingland har exploderat i antalet besökare. Det märks när fisketurism-projektet Fishing in the middle of Sweden sammanfattar säsongen som ännu inte är över.

I januari i år fick projektet förlängt stöd med tre år till 2019 på totalt tre miljoner kronor från Region Gävleborg och samtliga sex kommuner i Hälsingland.

– I år har det ökat 65-70 procent sedan förra året. Det är gäster från Europa i form av sportfiskare från Tyskland, Polen, Holland, Belgien och Österrike. Det är helt fantastiskt, säger Stefan Barenfeld, projektledare för Fishing in the middle of Sweden.

Vad är det som gör att så många vill komma hit och fiska?

– Man får vara lite för sig själv här. Vi har fina utrymmen och ligger bra till. Sen har vi ju naturen, bergen, fjällen, havet och insjöar. Vi har allt, säger Stefan Barenfeld.

Med den här säsongens ökning i antalet fisketurister innebär det att ungefär 2.5 miljoner kronor redan har kommit tillbaka till Hälsingland. Det är ett resultat som projektledaren Stefan Barenfeld bara kunde drömma om.

– Den ökningen hade jag aldrig trott. Det har ju verkligen börjat bära frukt nu och det är jätteroligt och mycket inspirerande. Det är så roligt att jobba och det är mycket att göra, men det gäller ju att jobba med detaljerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".