Hans-Göran Karlsson är chef för kultur- och samhällsserviceförvaltningen i Söderhamn, och en av de drivande personerna i att göra Söderhamn till ett nytt Vasaloppscenter.
Hans-Göran Karlsson är chef för kultur- och samhällsserviceförvaltningen i Söderhamn, och en av de drivande personerna i att göra Söderhamn till ett nytt Vasaloppscenter. Foto: Christian Höijer

Söderhamn vill bli Vasaloppscenter 2018

"Vasaloppet är förknippat med kvalité"
1:29 min

Hällåsens fritidsanläggning vill nu bli ett Vasaloppscenter för längdskidor, cykel och löpning. På onsdag kommer Vasaloppets VD Eva-Lena Frick till Söderhamn för att kolla in anläggningen

Om planerna blir verklighet hoppas Söderhamns kommun att motionsspåren vid Hällåsen och Hällmyra får statusen som Vasaloppscenter under 2018.

Hans-Göran Karlsson är chef för kultur och samhällsserviceförvaltningen och förklarar varför kommunen arbetar med frågan:

– Vasaloppet är ett starkt varumärke som är förknippat med hög kvalité. Man kommer in i den familjen, får erfarenhetsutbyte och får använda deras varumärke i olika marknadsföringskanaler.

Som vi berättat tidigare så genomgår de nyrustade SM-spåren en liten minikris inför vintern. Den bro som hyrdes in för att förbinda skidspåren mellan Hällåsen och Hällmyra togs bort förra veckan.

Men redan nu arbetas det på ett förslag att ta fram en ny bro, en investering som inklusive montering lär kosta omkring tre miljoner. Och bron är ett måste om Söderhamn vill bli ett Vasaloppscenter i framtiden:

– Vi jobbar för att en bro ska finnas på plats under 2018, förhoppningsvis innan skidsäsongen drar igång.

Hans-Göran Karlsson beskriver annars Söderhamns idrottsanläggningar i närmast lyriska ordalag och säger att kommunen har stora möjligheter att lyckas med sitt mål att utveckla idrottsturism.

Det viktigaste, säger han, är nu att knyta samman bad, bandyhall, ett eventuellt blivande vasaloppscenter och sen börja marknadsföra anläggningarna i samarbete med näringslivet.

– Man har inte haft någon som jobbat aktivt att sälja och marknadsföra våra tillgångar, och det måste till om man ska ta klivet upp i den här branschen. Det handlar bara om att trycka på den gröna knappen och börja, säger Hans-Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".