En polis rullar ut avspärrningsband på en brottsplats. Foto: Fanni Olin Dahl/TT.
Avspärrningen av brotsplatsen blir extra viktig när kriminalteknikern dröjer. Foto: Fanni Olin Dahl /TT

Brist på kriminaltekniker plågar polisen

"Det är svårt att hinna ut i tid"
0:58 min

Det saknas kriminaltekniker att skicka ut till brottsplatser i polisens region mitt där bland annat Gävleborg ingår. Samtliga orter saknar personal vilket lett till att brottsplatsundersökningarna fördröjs när kunnig personal måste letas upp i andra städer och regioner.

Problemet med personalbrist kan spåras långt tillbaka i tiden säger Olof Bokefors, tillförordnad chef vid polisens forensiska sektion i region mitt:

– Ja, det går tillbaka ett antal år då de gamla länspolismyndigheterna inte såg till att hålla i bemanningen i samma takt som anställda slutade. Därmed har antalet kriminaltekniker blivit för få, säger han.

Dessutom har yrket blivit mer krävande med åren:

– Vi har fått fler och mer komplicerade arbetsuppgifter vilket också "äter" tid och personal, tillägger Olof Bokefors.

Konsekvensen av kriminalteknikerbristen är i sämsta fall att brottsplatsspår risker att försvinna och utredningar försvåras. Den risken har aktualiserats i bland annat Uppsala som under sommaren drabbats av flera grova brott. Det har inte varit lätt att hitta personal helger och kvällar, säger Olof Bokefors:

– Därmed har vi haft svårt att komma ut på icke-kontorstid, konstaterar han.

Problemet är välkänt inom polisen och under fredagen sammanträdde polisledningens representanter med facket om möjligheten att finna en lösning.

– Ja, vi har haft en förhandling som slutade i enighet. Därmed har vi nu en beredskapslösning som åtminstone ger oss en struktur på problemet. Därmed kan vi hoppas på att det kan fungera litet bättre i framtiden, säger forensiska sektionens tillförordnade chef Olof Bokefors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".