Louise Amcoff från Iggesund.
1 av 2
Louise Amkoff blev utnyttjad av män som ville köpa sex av henne från att hon var tretton. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio
louise amkoff i esplanaden i gävle.
2 av 2
Louise Amcoff kommer från Iggesund och vill öppna människors ögon om sexhandeln i Gävleborg. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson / Sveriges radio

Sexköpare utnyttjade henne från 14 års ålder – nu gör hon upp med dem

Louise Amcoff, föreläsare: De pratade med mig om sina barn och familjer
4:24 min

Louise Amcoff var bara 13 år när hon för första gången blev sexuellt utnyttjad av en man och 14 när hon träffade en man som ville köpa henne. Nu gör hon upp med männen som vill köpa kvinnor.

Våld, sexuellt våld och tvång var inget ovanligt för Louise Amcoff för några år sedan. Som trettonårong blev hon sexuellt utnyttjad när hon rymt hemifrån till Gävle. Efter det blev steget inte långt – hennes anmälan om sexuellt utnyttjande lades ner, hon fick ingen hjälp – och budskapet Louise fick var att hennes kropp var till för män att utnyttja. Steget till att tacka ja när en man ville köpa sig rätten att utnyttja henne för pengar var inte långt.

Sedan eskalerade självskadebeteendet. Som mest kunde Louise träffa tre män om dagen som betalade henne.

– Många tror att det är någon äcklig ungkarlstyp som lever i en liten etta omgiven av pizzakartonger – men det är precis vem som helst. Ofta personer med familj. Vissa män kunde säga "det måste gå fort, jag måste hämta mina barn klockan elva".

Från 13 till 18 års ålder prostituerade sig Louise. För henne var det ett sätt att döva ångest och fly från verkligheten – men upplevelserna kunde vara fruktansvärda. 

– Jag förstår inte hur någon kan tro att man gör det frivilligt. Alla som säljer sig själva är i grund och botten väldigt trasiga. 

Det är också väldigt vanligt i mindre städer menar Louise. 

– Jag skulle vilja påstå att det händer varje dag.

Nu föreläser hon om sina upplevelser för att hjälpa unga personer som utsätts för prostitution – och hon tycker att vuxenvärlden, föräldrar och lärare, måste bli bättre på att se signaler hos unga. Hon uppmanar också alla att anmäla om de får kännedom om sexköp. 

Klicka på ljudklippet för att höra hela intervjun med Louise Amcoff! 

Hit kan du vända dig om du har frågor om sexuella övergrepp

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".