Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylboendet Svanbacken stängs – Asylkommittén riktar kritik

Margareta Sidenvall: De boende fick ingen information
1:22 min
Fikru Maru Hudiksvallsläkaren Etiopien UD Margareta Sidenvall Aktionsgrupp
1 av 2
Margareta Sidenvall och asylkommittén i Gävleborg är kritiska mot hanteringen av stängningen och menar att migrationsverket inte följt sin egen avvecklingsplan. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
En bild på migrationsverkets logga.
2 av 2
Asylkommittén i Gävleborg är kritiska mot hanteringen av stängningen och menar att migrationsverket inte följt sin egen avvecklingsplan. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

I fredags kom handläggare från migrationsverket till asylboendet Svanbacken i Delsbo för att meddela att boendet skulle stängas och att de asylsökande måste flytta redan om en vecka.

Asylboendet Svanbacken i Delsbo ska stängas, och de boende flyttas redan i nästa vecka – till bland annat Haparanda. Asylkommittén i Gävleborg riktar nu kritik mot Migrationsverket hantering av stängningen och hur de boende har informerats.

Asylkommittén i Gävleborg är kritiska mot hanteringen av stängningen och menar att migrationsverket inte följt sin egen avvecklingsplan. De boende ska ha inte ha fått tillräcklig information menar kommitténs ordförande Margareta Sidenvall

– Handläggare dök upp en fredagseftermiddag och bad de boende att gå till sina rum för samtal, utan att de visste vad det skulle handla om och vissa väntade och väntade utan att någon kom, säger Margareta Sidenvall

Flera av de boende har sagt till asylkommittén att det aldrig kom någon till dem. Och sen när de frågade efter handläggarna från migrationsverket fick dom veta att de hade åkt.

– Då får de boende en lapp av personalen med information från migrationsverket där det står var de kommer att flytta, men några får ingen lapp över huvud taget och inget svar på vad det beror på, säger Margareta Sidenvall ordförande i asylkommittén i Gävleborg.

Migrationsverket svarar via mejl till P4 Gävleborg att verkets ambition är att se till att ge de sökande information om sitt nya boende i tid. Men att de tyvärr, som i det här fallet själva inte får informationen fören tätt inpå en flytt. Och att några får veta om sina nya boende platser idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".