Svente Tidholm
Svante Tidholm är projektledare för Mannen Myten Foto: Sveriges Radio

"Mannen myten" ska gå på djupet i manligheten

Svante Tidholm: Vad är det som skiljer killar som växer upp i Ljusdal från killar som växer upp i en Stockholmsförort.
0:54 min

Svante Tidholm från Arbrå är aktuell med ett nytt projekt som heter Mannen Myten och kommer att arbeta nära unga män i förort och glesbygd.

I tre år har Svante Tidholm arbetat med projektet Fatta Man som engagerade killar och män i kampen för att förändra destruktiva manlighetsnormer. Det nya projektet Mannen myten ska verka för att unga män från olika delar av landet tillsammans kan dela med sig av sina erfarenheter och på djupet gå in i manligheten och mäns utmaningar.

– När vi jobbade med Fatta Man så la vi fokus på killars problem när det kommer till sexuellt våld och i arbetet med det projektet blev det väldigt tydligt att mäns utmaningar handlar om så mycket mer, säger Svante Tidholm.

Det nya projektet kommer att ta plats i bland annat Ljusdal, någonting som Svante ser dom en självklarhet.

– Varför inte Ljusdal, det är en jättebra plats med jättebra folk. Jag har kontakter sen Fatta Man på Slottegymnasiet och dom har varit peppade på projektet.

Män är överrepresenterade i gruppen som utför våld, kriminalitet och dom som tar droger. Men också i gruppen ensamma och med psykisk ohälsa. Och Svante Tidholm tror att det nya projektet Mannen Myten ska kunna hjälpa unga män att förstå varför.

– Vi vill ställa ganska förutsättningslösa frågor och försöka lyfta olika killars erfarenheter från olika håll, och då är Ljusdal en jättebra plats där det finns många nyfikna unga män som vi vill höra mer hur dom har det, säger Svante Tidholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".