Läraren Gunilla Johansson tar emot pris under lärargalan.
1 av 5
Matematikäraren Gunilla Johansson tar emot pris under lärargalan. Foto: Rikard Landrin
Pris delas ut vid lärargalan 2017.
2 av 5
Årets lärare inom IT och digitalisering blev Sara Bruun. Foto: Rikard Landrin
Rickard Nordström blev utsedd till årets lärare inom entreprenörskap.
3 av 5
Rickard Nordström blev utsedd till årets lärare inom entreprenörskap. Foto: Rikard Landrin
En niondeklassare klurar på ett matteproblem.
4 av 5
I motiveringen från eleverna nämns bland annat Gunillas engagemang utöver skoltid och hennes förmåga att hittar lösningar för att allas skolgång ska bli den bästa. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Patrik Lundquist blev utsedd till årets lärare inom värdegrund.
5 av 5
Patrik Lundquist blev utsedd till årets lärare inom värdegrund. Foto: Rikard Landrin

Gunilla Johansson från Sandviken är Sveriges bästa mattelärare

"Jag ville inte bli lärare -- sen upptäckte jag att yrket är fantastiskt"
1:16 min

När årets lärargala avgjordes igår kväll på Berns i Stockholm så utsågs Gunilla Johansson, från Jernvallskolan i Sandviken till Sveriges bästa mattelärare.

Det är Sveriges elever som nominerat sina favoritlärare och sedan valde en jury ut finalisterna. Och Gunilla Johansson utsågs till Sveriges bästa mattelärare.

– Just att dom litar på en det tycker jag är det viktigaste och det mest glädjande igår var att eleverna själva dök upp, säger Gunilla Johansson.

I motiveringen från eleverna nämns bland annat Gunillas engagemang utöver skoltid, med bland annat extraresurser både för elever som hade svårt och elever som ville ha utmaningar, och hennes förmåga att hittar lösningar för att allas skolgång ska bli den bästa.

Men för Gunilla själv var det ingen självklarhet att välja det yrke hon nu prisas för.

– Jag ville inte bli lärare, jag ville lära mig tala inför människor och sökte lärarprogrammet på högskolan i Gävle men sen upptäckte jag att läraryrket är fantastiskt, säger Gunilla Johansson.

Lärargalan

Under måndagen den fjärde september hölls lärarargalan på Berns Salonger i Stockholm. Under galan bjöd bland annat Patrik Isaksson, Adam Tensta, grundaren av Klarna, Lill-Babs och SAS Jan Carlzon på underhållning.

I styrelsen ingår bland annat Barbro Ehnbom (mentor för prinsessan Sofia) och Carl Johan Westring (Vice Global Vice President för Education First). 

Lite bakgrund:

Elever från alla kommuner i Sverige har under våren och sommaren skickat in 30 000 nomineringar kring över 3 000 favoritlärare till årets upplaga av Lärargalan och hederspriset "Årets lärare". Dessutom delar galan ut priser kring digitalisering, matematik, språk mm. Lärargalan är en gala som hyllar lärare som är fram nominerade av elever runt om i Sverige. 

Källa: Beata Kull, grundare av lärargalan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".