Ann-Marie Begler är generaldirektör för Försäkringskassan.
Ann-Marie Begler var på plats i Söderhamn för att prata om att trenden verkar ha brutits när det kommer till ökande sjuktal. Foto: Felicia Danielsson // Sveriges radio

Gävleborgs sjuktal är på nedgång

Ann-Marie Begler: Jag tror att vi kommer nå målet.
1:17 min

Trenden med ett ökande antal sjukdagar verkar ha brutits. Under en pressträff i Söderhamn i dag så pratade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler om trendbrottet, där Gävleborg visat på en minskning.

I juli 2017 var rikssnittet på 10,5 sjukdagar per år och trots en nedgång ligger Gävleborg fortfarande på 11,4 sjukdagar per år. En dryg dag över rikssnittet.

Till år 2020 har Regeringen satt som mål att minska sjuktalen till 9 dagar - och det är något som Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler ser som möjligt att nå.

– Jag tror att vi kommer nå det. Men för att vi ska kunna nå det, då måste arbetet också utvecklas hos arbetsgivare och hos hälso- och sjukvården. Det är helt nödvändigt för att nå det här målet, säger hon.

Vad är det som gör att Gävleborg ligger en dag över rikssnittet?

– En sak som vi ser är avgörande är att det i de län som ligger lågt finns ett bra samarbete mellan hälso- och sjukvården och mellan arbetsgivare och försäkringskassan. Det finns en gemensam syn på när det är bra att vara sjukskriven och när det inte är det, säger Ann-Marie Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".