Lars-Erik Abrahamsson från NTF, i mitten, utbildar 50 pensionärer i trafiksäkerhet den här veckan. Per-Olof Bergvall och Karin Fagerlund är två av dem.
Lars-Erik Abrahamsson från NTF, i mitten, utbildar 50 pensionärer i trafiksäkerhet den här veckan. Per-Olof Bergvall och Karin Fagerlund är två av dem. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio

Nu har de blivit ännu säkrare i trafiken

Lars Abrahamsson, NTF: Läkarna behöver ta större ansvar för trafiksäkerheten
3:13 min

Under den senaste tiden har flera allvarliga trafikolyckor inträffat med äldre personer bakom ratten. Detta har lett till en debatt om äldres körning och NTF gör nu en utbildningssatsning för länets pensionärer.

Lars-Erik Abrahamsson från NTF Gävleborg utbildar omkring 50 pensionärer i trafiksäkerhet den här veckan. De representerar olika pensionärsförbund och ska sedan sprida sin kunskap till de andra medlemmarna.

Två av dem som fick utbildning under tisdagen i Folkets Hus i Sandviken är Karin Fagerlund och Per-Olof Bergvall. Karin Bergvall tycker att hon är en bättre bilförare nu än när hon var ung.

– Jag kör säkrare nu än när jag var ung. Jag brukar faktiskt fråga mina passagerare om de känner sig säkra och hittills har de svarat att de gör det, de har gett mig beröm till och med, säger Karin Fagerlund.

Men om ni är på ett pensionärsmöte och du tänker att en person inte borde köra längre, säger du det till honom eller henne då?

– Jag skulle nog inte säga det till någon jag inte känner, säger Per-Olof Bergvall.

– Jag har varit med om det och jag har pratat med den personens barn då och det har faktiskt lett till att den personen har slutat köra bil, säger Karin Fagervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".