prisutdelare Annie Lööf, Mattias Goldmann, vd Fores och 2030-sekretariatet.
Prisutdelare Annie Lööf (C), Mattias Goldmann, vd Fores och 2030-sekretariatet. Foto: Desirée Hylander.

Gävle vann priset Laddguldet 2017

Anders Holmsten enhetschef på Gävle Energi: Att vi skulle vinna fanns inte på kartan.
1:07 min

Gävle vann Laddguldet 2017 och utsågs på tisdagskvällen till årets elbilskommun av tankesmedjan Fores och elbolaget Fortum för sitt arbete med elbilar.

Det var med motiveringen att med en gedigen historik, en tydlig vision om en fossilfri kommun år 2020 och ett mål att ha flest laddstolpar i landet som Centerpartiets Annie Lööf tilldelade priset till Gävle kommun. Och den som tog emot priset var en paff Anders Holmsten, enhetschef på Gävle Energi.

– Det är överranskande och väldigt roligt, vi var stolta att bli nominerade och vara topp sex bland 290 kommuner men att vi skulle vinna fanns inte på kartan.

Gävle Energi har enligt Anders Holmsten i över 20 år haft ett långsiktigt arbete med olika satsningar på just elbilar. Med extra pengar ifrån projektet klimatklivet har man kunnat satsa på 200 nya laddstolpar till kommunen som planeras vara klara till årsskiftet. Och Anders Holmsten ser elbilen som en naturlig och självklar del i Gävles stadsbild.

– Elbilen tillsammans med gasbilen kommer spela en stol del i att nå vårat mål om att ha bara fossilfria bilar inom den kommunala verksamheten år 2020, säger Anders Holmsten, enhetschef på Gävle Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".