Akutmottagningen i Gävle
På förlossningen i Gävle har fem heltidstjänster bemannats av hyrpersonal i sommar. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Explosionsartad kostnadsökning för hyrbarnmorskor

Divisionschef Helena Björkman: Det är olyckligt
1:42 min

Bristen på ordinarie personal på förlossningen i Gävle och i Hudiksvall har lett till att kostnaden för hyrbarnmorskor ökat dramatiskt. På två år har notan gått från noll till drygt 5,5 miljoner kronor hittills i år.

Under sommaren har motsvarande åtta heltidstjänster bemannats av inhyrda barnmorskor - fem på förlossningen i Gävle och tre i Hudiksvall.

– Det är olyckligt. Vi hade en vakanssituation redan före sommaren och så blir ju sommaren väldigt sårbar förstås, säger Helena Björkman, divisionschef för operation och diagnostik.

Region Gävleborg började hyra in barnmorskor förra sommaren och det har blivit en dyr affär. På grund av personalbrist, då flera barnmorskor sagt upp sig har kostnaden för hyrbarnmorskor stigit dramatiskt.

En inhyrd barnmorska kostar ungefär dubbelt så mycket som en ordinarie barnmorska. För perioden januari till juli i år har regionen betalat drygt 5,5 miljoner kronor jämfört med 1,4 miljoner kronor hela förra året och noll kronor året dessförinnan.

– Det är ju nackdelen naturligtvis, samtidigt får vi värdera den kostnaden mot att det hjälper till att vår egen personal får semester och återhämtning, säger Helena Björkman.

På förlossningen upplevs den höga andelen inhyrda barnmorskor som ett problem. Det uppger en källa för P4 Gävleborg.

Till exempel har hyrbarnmorskorna sämre koll på rutiner, vilket leder till otrygghet för kvinnorna som ska föda.

Kvalitetssäkring och kompetensutveckling blir också lidande på grund av bristen på ordinarie personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".