biskop Rangar Persenius
Biskopen Ragnar Persenius tycker att det är viktigt att så många som möjligt går och röstar. Foto: Catrin Landén/Sveriges Radio

Biskop Ragnar Persenius ser en fara med lågt valdeltagande i kyrkovalet

Biskop Ragnar Persenius: För kyrkans framtid är det viktigt att vi röstar.
1:14 min

Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius gör under veckan ett så kallat visitationsbesök i Hofors och det hela avslutas med högmässa på söndag.

Söndag 17 september är det kyrkoval då alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får rösta om vilka som ska företräda medlemmarna under dom kommande fyra åren. Biskopen Ragnar Persenius tycker att det är viktigt att så många som möjligt går och röstar.

– Kyrkan behövs, den gör väldigt många insatser på många områden och sen har vi en demokratisk organisation där dom förtroendevalda är viktiga. Så för kyrkans framtid men också för ett brett ansvarstagande är det viktigt att vi röstar.

Valdeltagandet i kyrkovalet är lågt men har ökat lite i de senaste valen. Drygt 700 000 människor röstade i valet 2009 vilket var en ökning med 0,9 procent. Det låga valdeltagandet menar biskop Rangar Persenius kan vara en fara.

– Om det är så att man får för sig att använda kyrkan som en plattform för att driva en helt egen agenda som inte har med kyrkans framtid att göra, utan ett annat politiskt sammanhang då är det en problematik.

Det värsta av alla exempel på det är enligt biskop Rangar Persenius är Tysklands på 30-talet. 

Är det någonting som du kan känna en rädsla inför?

– Nej, jag är mer rädd för om man skulle få för sig att använda kyrkan manipulativt för andra syften och ge ett intryck för att kyrkan är någonting annat än vad den är, säger biskop Rangar Persenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".