statsministern fikade på äldreboendet Åsgården i Söderhamn.
1 av 5
statsministern fikade på äldreboendet Åsgården i Söderhamn. Foto: Kristian Bruce Bolinder / Sveriges radio
regeringen ställer upp sig inför fotografering på länsstyrelsen i Gävle.
2 av 5
Regeringen besöker Gävle och Söderhamn under torsdagen. Foto: Felix Blom / Sveriges radio
Statsministern besöker Söderhamn.
3 av 5
Statsministern besöker Söderhamn. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges radio
regeringen sammanträder på länsstyrelsen i Gävle.
4 av 5
Regeringen sammanträder på länsstyrelsen i Gävle. Foto: Felix Blom / Sveriges radio
stefan löfven anländer till söderhamn.
5 av 5
Stefan löfven anländer till Söderhamn. Foto: Kristian Bruce Bolinder / Sveriges radio

Regeringen besökte Gävle - Löfvén besökte också Söderhamn

Kristian Bruce Bolinder träffar Stefan Löfvén i Söderhamn
4:29 min

I dag var regeringen på plats i Gävle för att ha sammanträde på Länsstyrelsen. Kl. 11.15 hölls en presskonferens, sedan besöktes Gävle sjukhus och statsminister Stefan Löfvén besökte sedan Söderhamn.

Regeringen vill minska klyftan mellan stad och land med en "Hela Sverigesatsning".

Det ska bland annat bli fler statliga servicekontor, bättre skötsel av naturreservat och en upprustning av Göta kanal.

Satsningen kostar staten 1,2 miljarder kronor nästa år och innehåller en rad olika typer av åtgärder. Statsminister Stefan Löfven (S) har svårt att peka ut vilken som glesbygdsbor kommer att uppskatta mest.
-Jag tror det är väldigt olika. En del ser jättemycket fram emot att få bredband, medan andra helst vill få bort tjälskott på vägarna, säger han.

Bland annat så vill regeringen se fler statliga servicekontor på mindre orter och i socialt utsatta områden. De ska nästa år växa i antal från 103 till 113. Servicekontoren delas av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Regeringen vill nu även att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen ska finnas med.

Dessutom ska mindre kommuner utan egna lärosäten få stöd för att upprätta lärcenter med lokaler och stöd för lärande för personer som går utbildningar på olika utbildningsnivåer.

Regeringen vill också inrätta ett statligt stöd för kommuner med särskilda utmaningar. Det ska användas till att förbättra för näringslivet och kostar staten 70 miljoner kronor. Enligt den statliga landsbygdskommittén finns 23 kommuner som brottas med sviktande befolkningsunderlag och svårigheter att upprätthålla service till medborgarna. De flesta finns i Norrlands inland.

På frågan hur långt Sverigesatsningen på 1,2 miljarder kronor räcker för att minska klyftorna i landet svarar Löfven.
-Det är viktigt att se till hela regeringens politik.

Löfven påpekar att även mer generella satsningar på till exempel bostäder, järnväg och skolor kommer landsbygden till del.

Sverigesatsningen innehåller även 235 miljoner kronor till en förlängd satsning på kollektivtrafik i landsbygd nästa år, samt mer pengar till att förbättra vägar. En särskild satsning görs på vägnätet på Gotland.

På sikt kommer dock, enligt Trafikverket, underhållet av mindre vägar att bli eftersatt eftersom pengarna inte räcker till.

Regeringen vill också främja turismen utanför storstadsområdena, framför allt med en tillfällig satsning på nödvändiga reparationer av Göta Kanal under de kommande åren.

Därutöver ska naturreservat och vandringsleder rustas upp. Regeringen satsar därför pengar på 3 000 "gröna jobb" årligen.

De handlar till exempel om att röja sly, enklare skogsröjning och uppmärkning av vandringsleder.
-Det finns behov på väldigt många platser i landet och det är ett väldigt eftersatt arbete också, säger klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Jobben är främst tänkta för arbetslösa, inklusive nyanlända, som står långt från arbetsmarknaden.

Under sin Sverigeresa besökte regeringen idag Gävle och Söderhamn. Först sammanträdde regeringen på Länsstyrelsen. Efter lunch besökte statsminister Stefan Löfven Gävle sjukhus tillsammans med statsråden Annika Strandhäll (S), Isabella Lövin (MP) och Gustav Fridolin (MP). Och statsministern och Annika Strandhäll avslutade sedan dagen i Söderhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".