Ett par av Jan-Eriks kor.
Ett par av Jan-Eriks kor. Foto: Felicia Danielsson/Sveriges Radio

På Vallens gård satsas det på mjölkkorna

Jan-Erik Hansson, mjölkbonde: Vi tror ju på framtiden
0:34 min

Antalet mjölkgårdar i Gävleborg minskar stadigt och många bönder lägger ned verksamheten. Men det finns också de som satsar – som Jan-Erik Hansson på Vallens gård utanför Ljusdal.

Antalet mjölkgårdar i Gävleborg fortsätter att minska. Sedan 1995 har antalet mjölkföretag minskat från 631 till 126 i länet. 

Men det finns också mjölkbönder som fortsätter att satsa på mjölkproduktion. Jan-Erik Hansson på Vallens gård utanför Ljusdal är en av dem – han har 900 mjölkkor på sin gård.

– Vi tror ju på framtiden eftersom vi har gjort så stora investeringar flera år i rad. Men det gäller att vara väldigt driven företagare i dag för att lyckas, säger Jan-Erik.

– Vi mjölkbönder har levt under stor kostnadspress under många år och har haft det riktigt tufft i flera år - så det gäller verkligen att vara rationell. Det gäller att producera stora mängder mjölk för i dag konkurrerar vi på världsmarknaden, säger Jan-Erik Hansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".