Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linnéa Hurtig och Josephine Lewis är sjuksköterskor på njur- och hematologiavdelningen på Gävle sjukhus. De är oroliga för framtiden.
Linnéa Hurtig och Josephine Lewis är sjuksköterskor på njur- och hematologiavdelningen på Gävle sjukhus. De är oroliga för framtiden. Foto: Catrin Landén/Sveriges radio

Sjuksköterskor oroliga för patientsäkerheten

Sjuksköterskan Linnéa Hurtig: Därför hotas patientsäkerheten av en sammanslagning
0:59 min

Njur- och hematologiavdelningen på Gävle sjukhus hotas av sammanslagning med strokeavdelningen. Nu varnar personalen för att patientsäkerheten kan hotas om avdelningarna slås ihop. Som en konsekvens kan många komma att säga upp sig, något som Gefle Dagblad och Arbetarbladet också berättat om.

Flera sjuksköterskor har flytt från strokeavdelningen, och personalbristen gör att ledningen nu föreslår en sammanslagning med njur- och hematologiavdelningen där sjuksköterskorna Josephine Lewis och Linnéa Hurtig arbetar. 

Enligt verksamhetschefen Roger Westerlund så beror sjuksköterskeflykten på arbetsmiljön. Vad är er syn på varför så många har slutat?

 – Vi har för låg lön, vi får ta för mycket ansvar och får jobba över för mycket därför slutar sjuksköterskor på sjukhuset, säger Linnéa Hurtig.

Personalen har nu varnat för att patientsäkerheten hotas om förslaget om en sammanslagning av njur- och hematologiavdelningen och strokeavdelningen blir verklighet. 

– Den specifika kunskapen som varje enskild sjuksköterska måste besitta för att kunna ge god omvårdnad är väldigt komplex. Om vi då ska ha tre olika områden som vi ska kunna för att ta hand om de här patienterna på ett bra sätt, vi är inte säkra på att vi kan klara av det. Man skulle aldrig sätta en läkare på att bedriva specialistvård inom tre olika områden, säger Linnéa Hurtig.

Om det här förslaget blir verklighet riskerar sjukhuset att förlora ännu fler sjuksköterskor.

– Om det här förslaget går igenom så vet inte jag om jag vill vara kvar, säger Josephine Lewis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".