Rektor Anci Rehn tillsammans med några av barnen som går i den vandrande skolbussen från Nordost till Solängsskolan.
Rektor Anci Rehn (till vänster) har gått med i den vandrande skolbussen flera gånger. Hon hoppas att initiativet ska inspirera fler att gå. Foto: Joakim Dahlbäck / Sveriges radio

En vandrande skolbuss rör sig genom Gävle

Rektor Anci Rehn: Barnen får lära sig trafikregler och sällskap till skolan
1:52 min

I höst tar sig ett nytt fordon genom Gävles innerstad. Nämligen en vandrande skolbuss. Solängsskolans yngre elever bosatta i Nordost promenerar tillsammans varje morgon den dryga en och en halv kilometern till skolan.

Vid allaktivitetshuset Rapatac i Gävle möts reflexvästklädda barn och skolpersonal upp varje morgon för att tillsammans promenera till Solängsskolan i Villastaden.

Enligt Solängsskolans rektor Anci Rehn, är den vandrande skolbussen tänkt att öka barnens kännedom om Gävle och hur de beter sig säkert i trafiken.

– Barnens skolväg tryggas genom att erbjuda ett alternativ till att åka bil, och det är att gå tillsammans med oss och lära sig trafikregler och ha sällskap till skolan, säger Anci Rehn.

Bakgrunden till den vandrande skolbussen i Gävles innerstad är höstens hopslagning av Nynässkolans låg- och mellanstadium i Nordost med Solängsskolan.

Mellan de två skolorna är det drygt en och en halv kilometers promenad, och enligt Anci Rehn är bussen främst tänkt för de yngre barnen i Nordost, som nu fått längre till skolan.

– Det är egentligen inte skolans ansvar att arrangera vandrande skolbussar utan förhoppningen är att inspirera andra föräldrar att gå samman och turas om med att gå med barnen, säger Solängsskolans rektor Anci Rehn.

Och det är just hos föräldrarna som den vandrande skolbussens framtid ligger. Skolpersonalen håller i ratten fram till höstlovet, men sedan lämnar de över nycklar och ansvaret till föräldrar som kan tänka sig att ta med sina och andras barn till skolan.

Nordostbon Amelie Othén ser i dag själv till att dottern Sally kommer till Solängsskolan. Hon är positiv till den vandrande skolbussen men konstaterar att det är ett stort ansvar för "föraren."

– Säkerhetsfrågan är jätteviktigt i det här fallet. Barnen går i grupp och det behövs någon som kan följa dem som kan hålla koll på en större barngrupp i närheten av trafik, säger hon.

Hur skulle du känna själv över att ha ansvaret för att ta andras barn genom stan?

– Jag tycker det är viktigt att det är frivilligt när det handlar om att ta hand om andras barn. Att som förälder själv vara ansvarig för sitt barns skolväg är en sak men när det gäller andra så är det jätteviktigt att det inte är något som förväntas av en.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".