En bild på Facebook
En av dem som i går blev uppringd och uthängd av Granskning Sverige var Lars Bruno Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Bollnäs. Foto: TT

Bollnäspolitiker uthängd

Lars Bruno Andersson, V-ordförande i Bollnäs: Deras metod är att skrämma till tystnad
1:40 min

Granskning Sveriges uppmärksammade facebookgrupp blev i går kväll nedstängd av Facebook. Det efter att de hade riktat hot och trakasserier mot personer som har använt hashtaggen jagärhär.

En av dem som i går blev uppringd och uthängd av Granskning Sverige var Lars Bruno Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Bollnäs.

– Jag förstod ju att det skulle kunna hända när jag sett att Granskning Sverige hade som löfte att hänga ut och ringa upp alla aktiva i gruppen, säger Lars Bruno Andersson.

Han uppfattade samtalet som obehagligt och upplever sig senare ha blivit felciterad.

– Det var inga direkta hot, men ändå så var det väldigt obehagligt att ha blivit uppringd. För det är ju deras metod, att skrämma till tystnad. Och sedan såg jag att de lagt upp på Facebook att jag erkänner "jagärhär" som en folkdomstol, så de har förvrängt mina ord, säger Lars Bruno Andersson.

#jagärhär är en politiskt och religiöst obunden ideell förening och startades i maj 2016 av journalisten och författaren Mina Dennert. Facebookgruppen har nu runt 70.000 medlemmar.

Syftet med föreningen är att förändra tonen i samhällsdebatten genom att bland annat uppmuntra till civilkurage och motarbeta näthat.

Genom att skriva "#jagärhär" gör medlemmarna varandra uppmärksamma om var på nätet det sker hat. 

– Man ska ju inte bemöta de som hatar, utan trolla bort deras hat och hot med kärlek och solidaritet, säger Lars Bruno Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Bollnäs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".