Barnmorskor.
Barnmorskorna Cathrine Björklund och Rose Lundberg arbetar på förlossningen i Gävle där ett 20-tal hyrbarnmorskor arbetat under året. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio

Barnmorskor kritiska till regionens hyrkostnader

Barnmorskan Cathrine Björklund: Det är vansinne
1:18 min

Region Gävleborgs skenande kostnader för hyrbarnmorskor kunde ha undvikits. Det säger barnmorskor på förlossningen i Gävle.

– Jag tycker att det är ett vansinne som kunde ha undvikits om ledningen lyssnar på oss, säger barnmorskan Cathrine Björklund på förlossningen i Gävle.

De senaste två åren har 20 barnmorskor slutat på förlossningen i Gävle. Det på en avdelning där 28 barnmorskor bemannar 23 heltidstjänster. 

Kostnaderna för hyrbarnmorskor har skenat under samma period. Mellan januari och juli i år har notan landat på 5,5 miljoner kronor.

– Det känns som att de här pengarna hade man kunnat lägga på ordinarie personal, och fått behålla kompetens och en stabil personalgrupp, säger barnmorskan Rose Lundberg.

Enligt Region Gävleborg har fem heltidstjänster på förlossningen i Gävle bemannats av hyrbarnmorskor under sommaren. Men i själva verket är det omkring 15 olika barnmorskor som varit inne, uppger barnmorskorna på förlossningen.

– Det blir ju en ökad belastning för oss som ordinarie för de här barnmorskorna som kommer de tar ju förlossningspatienterna men allt annat arbete runt omkring det bryr ju inte de sig om, säger Rose Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".