Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regionen kovänder kring sammanslagning

Nytt förslag kring strokeavdelning
1:32 min
Roger Westerlund. Foto: Tomas Forsman
Roger Westerlund. Foto: Tomas Forsman

Det blir ingen sammanslagning mellan njur- och hematologiavdelningen och strokeavdelningen på Gävle sjukhus. Ett förslag som kritiserats av personalen.

Region Gävleborg går vidare med ett förslag där personalen haft stort inflytande, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för internmedicin:

– Det är ett förslag från medarbetargrupperna som innebär att vi ska samarbeta mellan geriatrikavdelning, strokeavdelning och lungavdelning på ett av våra plan på Gävle sjukhus.

Vad var det som gjorde att ni ändrade planen?

– I mötena med medarbetargrupperna har flera förslag kommit fram. Vi har värderat olika förslag tillsammans med vårdenhetscheferna och kommit fram att det här är det förslag vi vill gå vidare med.

Det blev en något oväntad vändning på det hårt kritiserade förslaget att slå samman njur- och hematologiavdelningen och strokeavdelningen på Gävle sjukhus.

Flera sjuksköterskor har varnat för att patientsäkerheten skulle hotas vid en sammanslagning och att fler sjuksköterskor riskerar att lämna den redan hårt ansatta stroke-avdelningen.

Men med dagens besked hoppas verksamhetschefen Roger Westerlund få personalen med sig.

– Jag tror att ett förslag som kommer från medarbetargrupperna har ett bättre genomslag och en bättre effekt.

Vad är bättre med det nya förslaget?

– Stroke och geriatrisk rehab ligger relativt nära varandra i patientgrupper. Vi får en bra flöde och vi hoppas att arbetsmiljön och patientsäkerheten är orubbad i det här fallet.

Fotnot: 27 september träffas parterna igen, förhoppningen är att påbörja fackliga förhandlingar så att det hela kan få effekt under det här året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".