Lyftarfest för Sveriges bästa juniorer i Bergsjö

1:28 min

I dag drar junior-SM i tyngdlyftning igång i lyftar-metropolen Bergsjö i Nordanstig. Flera hemmahopp tävlar om medaljerna.

Ett 300-tal personer väntas komma till Bergsjögården där tävlingarna äger rum direkt på scen.
Och Bergsjö Atletklubb börjar bli rutinerade på att arrangera stortävlingar, säger Tomas Östlund från klubben:

– Det är 10:e arrangemanget vi har som haft SM-status. Vi kommer också att ha ett nytt SM i oktober. Det går bättre och bättre, många tycker att Bergsjö är en duktig arrangörsklubb, säger han.

I Bergsjö är man inte bara duktiga på att arrangera tävlingar. Man kan också stoltsera med att vara den enda föreningen i landet som utbildar barn- och ungdomsledare i tyngdlyftning. Det ger förstås resultat.

Under ungdoms-SM i våras tog klubben inte mindre än åtta medaljer och blev därmed bästa klubb. Och det finns hopp om framskjutna placeringar också nu på junior-SM där lyftarna får vara upp till 21 år.

– I klass 62 kg har vi en kille som heter Johan Henriksson från Enånger som har stor chans att vinna. Och vi har i klass 69 vårt hemmahopp Albin Ekwall som kan bli tävlingarnas bästa lyftare.

Tyngdlyftningen har vuxit starkt på damsidan. Tomas Östlund säger att 55 procent av de licensierade lyftarna är kvinnor. Det bekräftas av att fyra av sju lyftare från Bergsjö AK är tjejer.

– Först ut så går Emma Norell i klass 63, sen har vi i klass 69 med Chloe Pettersson och Klara Bergsman. Och i morgon har vi Vera Englund i klass 75 kg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista