94-årige lokföraren Gösta Johansson från Gävle fick idag motta en hyllning för en hjälteinsats som skedde för 51 år sedan.
Gösta Johansson och järnvägsmuseets chef Robert Sjöö Foto: Christian Höijer

Gösta hyllas för ett 51 år gammalt hjältedåd

Niclas Härenstam, SJ: Det här är en järnvägshistorisk händelse
1:33 min

94-årige lokföraren Gösta Johansson från Gävle fick på Järnvägsmuseets dag den 9 september motta en hyllning för en hjälteinsats som skedde för 51 år sedan.

På museidagen på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle passade SJ och järnvägsmuseichefen Robert Sjöö på att hylla Gösta Johansson, 94-år, från Gävle för en hjälteinsats han gjorde för hela 51 år sedan. 

 – Jag är glad, sade Gösta Johansson efter ceremonin.  

Det var för 51 år sedan som Gösta Johansson körde ett gods- och passagerartåg i 90 kilometer i timmen när han upptäckte att marken underminerats så att bara vänster rälsskena hade stöd i marken.

Lokföraren fattade beslutet att inte bromsa utan i stället fortsätta gasa och därmed lägga så mycket kraft han kunde på vänster rälsskena. Manövern lyckades och Gösta Johansson avvärjde genom sin handling en tågkatastrof. 

Idag är det här en händelse som Niclas Härenstam, presschef på SJ, tycker tillhör järnvägshistorien. 

– Det här är en händelse som vi som företag men också hela branschen lärt sig av, säger Niclas Härenstam som också tycker att det var ett perfekt tillfälle att uppmärksamma händelsen på museidagen på Järnvägsmuseet i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".