Ett kollage med en man i telefon och sveriges energis gula logga
Många av dom som bor på stödboendet i Ljusdal har blivit kontaktade via telefon men har svårt att förstå svenska. Foto: Christine Olsson/TT

Elbolaget Sveriges Energi anklagas för att lura kunder

Emelie Neidre, Konsumentverket: Många konsumenter känner sig vilseledda
1:27 min

Sen årsskiftet har Konsumentverket tagit emot ett 80-tal anmälningar mot elbolaget Sveriges Energi som anklagas för vilseledande försäljning.

En av anmälningarna kommer från Ljusdal där unga vuxna med invandrarbakgrund har lurats att skriva på elavtal, boendet har som följd anmält Sveriges Energi till konsumentverket.

Konsumentverket har under året fått in runt 80 anmälningar gällande elbolaget och enligt Emelie Neidre, jurist på Konsumentverket är det många. Att dom fått in så många anmälningar gällande just det här bolaget tror hon beror på otydligheter i vad samtalet egentligen har handlat om.

– Problemet är att många konsumenter känner sig vilseledda av Sveriges Energis säljare, bland annat uppfattar konsumenterna det som oklart vem det är som kontaktat dom och vad syftet har varit med kontakten.

Många av dom som bor på stödboendet i Ljusdal som nu har valt att anmäla Sveriges Energi har blivit kontaktade via telefon av försäljare, och har problem med att förstå och prata svenska fullt ut.

När avtal tecknas på distans, som i det här fallet så finns det tydliga regler för hur det får gå till. Bland annat är det viktigt att informationen ges på ett klart och tydligt sätt menar Emelie Neidre, jurist på Konsumentverket.

– Särskild hänsyn ska tas till behoven hos underåriga och särskilt utsatta personer. 

Om ett företag bryter mot reglerna som gäller vid den här typen av försäljning så vill konsumentverket att företaget frivilligt ska rätta sig efter verkets kritik, någonting som inte alltid görs. 

– Då kan vi behöva ta till rättsliga åtgärder, och ibland behöva ta företagen till domstol, säger Emelie Neidre, jurist på Konsumentverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".