Hudiksvalls kommun. Foto: Christan Höjier/Sveriges Radio
Hudiksvalls kommun. Foto: Christan Höjier/Sveriges Radio

Gävle och Hudiksvall i final - Sveriges bästa LSS-kommun

Birgitta Svensson: De skulle bli jättestolta
1:24 min

Av de tre finalister som gör upp om titeln Sveriges bästa LSS-kommun kommer två från länet, Gävle och Hudiksvall. 21 november tillkännages vinnaren.

Birgitta Svensson som är enhetschef för daglig verksamhet i Hudiksvall säger att en seger skulle betyda mycket för deltagarna.

– De skulle bli jättestolta. De som jobbar här är ju med och skapar verksamheterna och så även för vår personal som skulle få ett kvitt på att de gör ett bra jobb.

Sveriges 290 kommuner har huvudansvaret för att LSS-insatserna fungerar bra i vardagen för de mer än 65 000 användare som har rätt till en eller flera av insatserna.

– Vi har jobbat på Värdegrund i sex års tid. Vi jobbar på att bli bäst på att bli bättre.

Det är tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning som har utlyst tävlingen om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS. Priset delades ut för första gången förra året. Årets finalister är Gävle, Hudiksvall och Uppsala.
I Hudiksvall har man under flera år jobbat på att göra verksamheten bättre och det är så mycket mer än bara Glada Hudikteatern menar Birgitta Svensson.

– Ja det är otroligt mycket mer. Boenden och på den dagliga verksamheten där jag jobbar och bara där har vi 20 verksamheter utöver Glada Hudikteatern. Så det är ju väldigt, väldigt mycket mer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".