Arkivbild
1 av 2
Bilden är arrangerad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Hermine Holm är verksamhetsledare på Rise.
2 av 2
Hermine Holm är verksamhetsledare på Rise. Foto: Rise/Hermine Holm

Kvinnor som utsatts för övergrepp ska få stöd i Bollnäs

Hermine Holm, verksamhetsledare: Mer stärkande att träffa någon man känner
1:43 min

Den ideella riksföreningen Rise planerar att under hösten öppna en verksamhet i Bollnäs. Där kan kvinnor som har utsatts för incest och andra sexuella övergrepp få stöd.

Rise har sitt huvudsäte i Stockholm med medlemmar i hela landet, och de erbjuder stöd till vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

– Vi har en kvinna som har lokal anknytning till Bollnäs som vill ta med sig Rises metoder och erbjuda det till de som kämpar med det här problemet i Bollnäs, säger verksamhetsledaren Hermine Holm. 

Vad kan man förvänta sig för stöd av er?

– Först och främst ett personligt samtal med en stödkvinna. Och alla våra stödkvinnor har själv varit utsatta som barn vilket innebär att alla förstår vad det handlar om. Det är steg ett för att känna sig trygg.

Rise fungerar också som en informatör i ämnet sexuella övergrepp mot barn och vilka möjligheter det finns att läka sina sår och fortsätta utvecklas.

Stödgruppen i Bollnäs planerar att öppnar i oktober och kommer att bestå av fem till åtta personer samt en stödkvinna som leder gruppen.

Att ta steget att söka hjälp är inte enkelt, konstaterar Hermine Holm. Särskilt inte på små orter.

– På mindre orter finns det ofta en stor farhåga. Nämligen att jag ska träffa någon som jag känner igen. Det kan ju hända, men det är viktigt att komma ihåg att man sitter i samma situation, säger Hermine Holm. 

– Oftast är det oerhört mycket mer stärkande än skrämmande att faktiskt träffa någon som man känner. Då inser man att det finns fler som jag och det minskar skammen.

Stödgruppen kommer att träffas två timmar varannan vecka med start i oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".