1 av 4
Linda Calamnius i en båt på havet full med fiskenät.
2 av 4
Linda Calamnius ute på fältet. Foto: Privat
En undervattensbild på en säl.
3 av 4
En undervattensbild på en säl. Foto: Privat
En undervattensbild på en säl.
4 av 4
En säl simmar under vattnet. Foto: Privat

Forskaren Linda Calamnius ska hjälpa fiskare och sälar att dela på havet

"Det var världens största godisbutik med strömming"
3:55 min

När sälstammen växer i storlek ökar också konflikterna med yrkesfiskare, som upplever att sälarna tar deras fisk. För att bli kvitt problemet behövs sälsäkra fiskfällor – något som Linda Calamnius från Hudiksvall är expert på.

Linda Calamnius har alltid tyckt om vatten och det som lever i vatten och är utbildad marinbiolog.

Sedan 2009 har hon arbetat med att utveckla sälsäkra fiskfällor i samarbete med företaget Harmångers Maskin och Marin, som tillverkar fiskfällor. Men numera är Linda Calamnius anställd av Högskolan i Gävle men gör fortfarande mycket av sitt arbete ute på fältet med yrkesfiskare i Ljusne, Eskön, Bergeforsen, Norrsundet och Gudinge.

– Det är helt underbart. De delar ju sin arbetsplats med mig och de gör det så generöst. Det är fantastiska dagar att få vara ute till havs med dem, säger Linda Calamnius.

Fällorna är anpassade för att antingen fånga lax/öring/sik, siklöja eller abborre/gös. Med hjälp av storleken på maskorna i nätet och en grind hindras sälarna från att komma in i fällorna och ta yrkesfiskarnas fisk.

Forskningen ska i förlängningen leda till att de kustnära yrkesfiskarna och sälarna får lättare att existera tillsammans i havet. 

Under sin forskning har Linda Calamnius lärt känna sälarna.

– Ja, det känns ju så. Dom är ju olika personligheter. En del tog för sig lite mer, vi hade en som vi kallade för Bingo för han fick bingo varenda gång han simmade in. Han var inne 361 gånger av de här 1 400 sälbesöken vi hade i fällan.

 

Se hur det går till när en fiskfälla vittjas i videolippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".