Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktig information går förlorad när barnärenden gallras

Gerd Leino: Jätteviktigt att dokument finns kvar
1:47 min
Arkiverade barnärenden och ledset barn.
Efter fem år gallras de ärenden hos socialtjänsten som rör barn. Foto: Christine Odén/Sveriges Radio / Jessica Gow/TT

De flesta ärenden inom socialtjänsten som rör barn arkiveras inte längre än fem år. Gallringen gör att barn riskerar att fara illa och omöjliggör för vuxna att få klarhet i vad som hände i barndomen.

Gerd Leino i Forsbacka, som själv varit fosterbarn, vet vad det betyder att få ta del av information om uppväxten.

– Man har ju fått ett mera facit. Man har fått styrkt av det man själv berättat om och det man uppfattat som att man själv varit med om och det är ju jätteviktigt, säger hon.

Gun Leinos handlingar finns sparade. Men 1982 ändrades socialtjänstlagen så att alla handlingar i ärenden som rör barn förutom placeringar, faderskap, adoption och en mindre del för forskning, tvingande gallras bort efter fem år. Motiveringen var att informationen är integritetskänslig för de berörda och att det skulle vara för resurskrävande att spara materialet.

Men gallringen riskerar att få konsekvenser dels för vuxna som vill få klarhet i sin uppväxt och dels för barn, där till exempel långvarig vanvård kan förbli oupptäckt.

– Som det är nu kanske vi skyddar vuxna förövare mer än vi tänker på barnens rätt till information om sin egen uppväxt, säger Bosse Hedblom, arkivarie i Sandvikens kommun.

Han är en av flera arkivarier som nu vill se att socialtjänstlagen ändras.

– Vi bör sätta barnen i fokus, om lagstiftaren tittar på det här bör man spara det som finns åtminstone upp till 18 eller 21 års ålder och ytterligare fem år efter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".