Ett montage föreställaande ursprungsartikeln, loggan från sverigedemokraterna och nordiska motståndsrörelsens logga.
Politikern har skrivit att det är "obehagligt att så många integrerade heljudar och blandjudar når så höga positioner i samhället" och att "De vet ej hur farligt dom lever!". Foto: Felix Blom/Sverige Radio

Efter avslöjande – SD-politiker får lämna partiet

Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg: Det här är inte acceptabelt
1:12 min

En kommunfullmäktigepolitiker som företrätt Sverigedemokraterna i Hälsingland som ersättare får nu lämna sitt uppdrag efter ett avslöjande som tidningen ETC gjort.

Politikern har under förra året skrivit antisemitiska inlägg på hemsidan Nordfront.se så som "Obehagligt att så många integrerade heljudar och blandjudar når så höga positioner i samhället" och att "De vet ej hur farligt dom lever!".

Han har också via Nordiska motståndsrörelsen webbshop köpt klistermärken med budskapet "stoppa massinvandringen" under sommaren 2016. Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg menar att partiet tar avstånd från mannens agerande.

– Det här är någonting som partiet inte kan ställa sig bakom och vi tycker att det är ett korrekt beslut av honom att nu lämna partiet.

Sverigedemokraternas Roger Hedlund säger att mannen inte har betalat sin medlemsavgift sen 2015, men på frågan om mannen då har suttit i fullmäktige som politisk vilde svarar Hedlund nej.

– Han har bara gått på runt tre möten sen han blev vald och har inte varit nån riktig del i den här kommunfullmäktigegruppen, men han har aldrig varit någon vilde på så vis, säger Roger Hedlund, ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg.

Politikern har via mejl till P4 Gävleborg meddelat att han inte längre har några utav dom här åsikterna eller värderingarna och är ångerfull över det han har skrivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".