Äggsamling (äggen på bilden har inget med inslaget i UG att göra).
Äggsamling (äggen på bilden har inget med inslaget i UG att göra). Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio

Arbråornitolog i Uppdrag Granskning om nätverk som stjäl artskyddade fågelägg

Staffan Florén Sandberg, reporter: Ofta haft ett intresse sedan tidig ålder
2:47 min

I veckans UG avslöjas ett världsomspännande nätverk som stjäl och handlar med artskyddade fåglars ägg. Ornitologen Åke Englund från Arbrå säger att ägg hamnar i orätta händer.

Reportern Staffan Florén Sandberg har gjort inslaget i Uppdrag granskning och han säger så här om intresset i Sverige.

– Den typiske äggsamlaren är en man i övre pensionsåldern som haft ett intresse sen tidig ålder. På 50-talet uppmanades unga pojkar att plocka ägg i naturen för att lära sig mer om fåglar. Sen dess har lagstiftningen och acceptansen för äggsamlandet ändrats, men inte intresset hos dessa män, säger han.

Alla vilda fåglar i Sverige är fridlysta. Trots det fortsätter bon att plundras. Äggen säljs sedan vidare på en världsomspännande marknad. Det avslöjar Uppdrag granskning under onsdagen.

Ornitologer som hittat fåglars bon och häckningsplatser ska rapportera in de till Artportalen.

Ett register som som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Där visas vanliga fynd av vanliga fåglars beteende öppet och offentligt, medan sällsynta arter bara syns internt.

Men systemet läcker. Så pass att ornitologer drar sig för att rapportera in sina fynd.

– Många har behörighet att se sällsynta arter och de uppgifterna sprider sig. Det hamnar i olämpliga händer, säger Åke Englund, ornitolog från Arbrå.

Englund menar att flera bon och ägg försvunnit så snart de rapporterats in till SLU.

– Vi vet ju att det förekommer olaglig verksamhet som vi ser som problematiskt, säger Liselott Sjödin Skarp, programchef på Artdatabanken vid SLU.

Vart hamnar då äggen?

– Vad vi kunnat se är att det finns löst sammansatta nätverk som köper och säljer äggen. Vi ser kopplingar långt utanför Sverige, säger Staffan Florén Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".