Catarina Filipovic, chef för biblioteket i Söderhamn, efterlyser med samarbete mellan landets bibliotek.
Catarina Filipovic, chef för biblioteket i Söderhamn, efterlyser med samarbete mellan landets bibliotek. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Bibliotekschef i Söderhamn efterlyser mer digitalt samarbete

Catarina Filipovic: Små kommuner har svårt att satsa
1:41 min

Sveriges bibliotek behöver bli bättre både på att samarbeta mellan varandra och på att digitalisera sitt utbud.

Ökat samarbete och digitalisering. Det var ett par av punkterna som kom fram när den nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport presenterades igår.
Och Catarina Filipovic som är chef på biblioteket i Söderhamn håller med.

– Jag tror generellt på samordning. Små kommuner har svårt att satsa, för det är dyra saker att investera i. Det kostar pengar helt enkelt att hålla de här systemen, säger hon.

Det behövs gemensamma digitala plattformar för Sveriges bibliotek. I dag finns en massa olika system runt om i landet. I Gävleborg samarbetar samtliga tio kommuner i ett system som kallas Helge.

Ett exempel där Catarina Filipovic gärna skulle se ett nationellt samarbete gäller elektroniska böcker, så kallade e-böcker.

– De är väldigt dyra för biblioteken att låna ut, så där ser vi gärna en nationell samordning.

Att bibliotekens utbud görs mer tillgängligt för alla är nödvändigt om biblioteken ska fortsätta fungera som demokratiskt fundament, är också något som Erik Fichtelius, nationell samordnare för biblioteksstrategin, betonar.
Men det krävs också att medborgarna har kunskap om digitalisering. I Söderhamn arbetar biblioteket sen 1,5 år i ett projekt tillsammans med skolan med programmering för elever.

– Det är en form för att lära barn att de inte bara är konsumenter av information över nätet utan också att de är producenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".