Per Swedberg spelar hövding i föreställningen Mowgli som har premiär lördag, och Lisette Boman står för manus m.m.
Per Swedberg spelar hövding i föreställningen Mowgli som har premiär lördag, och Lisette Boman står för manus m.m. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio

Föreställning om utanförskap förlorade invandrarna

"Alla har blivit tvungna att flytta härifrån"
0:52 min

På lördag är det premiär för Mowgli, en stor ideell satsning som Tingshusteatern i Delsbo gör i Iggesunds järnbruk. Lisette Boman är kvinnan bakom tolkningen av Kiplings pojke som växte upp bland djuren i den indiska djungeln. Och än i dag 120 år senare finns det beröringspunkter.

– Vi kommer att berätta om en pojke som har vuxit upp i djungeln men som måste fly av olika anledningar. Och sedan kommer han till byn, och så småningom måste han fly också därifrån för att han inte är accepterad någonstans, säger Lisette Boman.

Ni hade en massa människor från andra länder - asylsökande - med i produktionen. Hur mycket plats har de i föreställningen i dag?

– Från början hade vi många som ville komma och prova teater och senare var det tio stycken som fortsatte att arbeta med teatern. Men de har faktiskt alla varit tvungna att flytta härifrån så vi har ingen i skådespelartruppen som är asylsökande. Senast i tisdags var tre stycken tvungna att åka till Haparanda.

Hur känns det?

– Det är jättesorgligt naturligtvis. För alla...för produktionen och för dem, säger Lisette Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".