En ensam flicka går över en skolgård med skolväskan på axeln. Det är vinter men ingen snö.
Förbudet mot att arkivera orosanmälningar som inte leder till utredning gör att barn kan falla mellan stolarna. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

SKL vill göra det möjligt att registrera orosanmälningar om barn

Kerstin Bergman, SKL: Barn riskerar att inte få det skydd som de skulle behöva
1:01 min

De flesta socialtjänstärenden som rör barn gallras bort efter fem år. Det är inte heller tillåtet att skapa sökbara register för alla orosanmälningar – och det kan göra att barn kan riskera att inte få det skydd de skulle behöva, enligt Sveriges kommuner och landsting.

De flesta ärenden inom socialtjänsten som rör barn inte arkiveras längre än i fem år. Det är en regel som kritiseras, inte minst på grund av att det gör att exempelvis före detta fosterhemsplacerade inte kan gå tillbaka och se om det gjordes någon orosanmälan om deras eget fall längre tillbaka i tiden.

En annan begränsande regel är att det inte är tillåtet för socialtjänsten att skapa sökbara register för orosanmälningar som inte leder till utredning.

Men det här är något som Sveriges kommuner och landsting, SKL vill ändra på.

Hör intervjun med Kerstin Bergman från SKL – klicka på ljudklippet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".