Oxfilé stjäls ofta från butikerna.
Oxfilé stjäls ofta från butikerna. Foto: TT.

Svensk handel: Rättsväsendet måste ta butiksstölderna på större allvar

Svensk Handel: Polisen tappar orken när det inte leder någon vart
0:30 min

Förra året stals matvaror från livsmedelsbutikerna för miljardbelopp. Men trots att stölderna är stora och orsakar problem för handlarna så tar inte rättsväsendet problemet på allvar menar Svensk handel.

– Vi delar uppfattningen att polisen inte prioriterar de här brotten alls, säger Per Geijer som är säkerhetschef på Svensk Handel

Stölder i livsmedelsbutiker innebär stora kostnader för mataffärerna. Enligt en rapport från Svensk Handel stals det varor för 7,9 miljarder kronor i detaljhandeln under 2016.

– Men det är lätt att skylla på polisen. Det här är en rättskedja. Jag vill påstå att om åklagarna och domstolarna hade prioriterat de här brotten så hade polisen med glädje lagt resurserna där, säger Per Geijer.

Överst på listan över de mest stöldbegärliga varorna ligger köttet, följt av choklad.

Nu har många affärer tvingats plocka undan varor för att istället sälja dem över disk i ett försök att få stopp på stölderna. 

– Polisen ser att de här brotten inte leder någon vart överhuvudtaget och då tappar de orken. Det handlar i slutändan om hur domstolarna dömer de som begår brott, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".