Roberth Kihlin håller i ett veteax.
De nya grödorna som går att odla längre in på säsongen eller tidigare på våren är bra för böndernas plånböcker. Foto: Olgica Lindquist, Sveriges Radio.

Varmare klimat underlättar för bönderna

Mats Selin, länsstyrelsen: Det är bara positivt
0:54 min

Klimatförändringarna gör att bönderna i Gävleborg nu kan odla nya grödor. Bland annat grödor som kan sås även under hösten något som man inte kunde göra tidigare.

De senaste årens milda vintrar och varmare höstar har påverkat böndernas arbete som till följd har behövt anpassa sitt lantbruk. Mats Selin, växtodlingsrådgivare på länsstyrelsen ser att intresset i Hälsingland är stort för att satsa på grödor som kan sås även under hösten. 

– Höstvete kunde vi ju inte odla här uppe på dom här breddgraderna för tio år sen men nu när vi kan odla dom så klättrar dom längre och längre norrut.

De nya grödorna som går att odla längre in på säsongen eller tidigare på våren är bland annat höstvete, vårvete, åkerböna och majs. Någonting som inte bara är bra för böndernas plånbok utan också för marken där det odlas.

– Det är helt klart bra, och att kunna variera i växtföljden också. Och ha nya grödor så det är bara positivt, säger Mats Selin, växtodlingsrådgivare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".