Viktor Zeidner är samordnare för EXIT filmfestival.
Viktor Zeidner är samordnare för EXIT filmfestival. Foto: Elin Skeppstedt

Dj-kollektiv tolkar stumfilmsklassiker på filmfestival

Viktor Zeidner: Jag tror att det kommer gifta sig väldigt bra. Häxan är väldigt speciell och experimentell
1:35 min

I dag lördag arrangeras EXIT filmfestival i Gävle för 22 året. Med på programmet finns bland annat stumfilmsklassikern Häxan ackompanjerad av ett Dj-kollektiv.

För första gången håller den smala filmfestivalen EXIT till i Gasklockorna i Gävle.

Utöver diverse filmvisningar och avgörandet av flera filmtävlingar är en av programmets mer udda punkter att stumfilmsklassikern Häxan från 1922 kommer uppföras med livemusik från ett dj-kollektiv.

Festivalsamordnaren Viktor Zeidner tror att den udda kombinationen kommer fungera bra.

– Jag tror att det kommer gifta sig väldigt bra. Filmen Häxan är väldigt speciell och experimentell. Att visa stumfilm med nyskriven musik är ett ganska klassiskt koncept, men det nya med det här är då att det är en dj-trio från klubbhållet som gör musiken, säger han.

Och trots att en biovisning vanligtvis är en stillasittande upplevelse menar Viktor Zeidner att det är fritt fram att skaka sina lurviga om andan faller på.

– Det ska bli väldigt intressant att se om det blir stillasittandes eller om de reser sig upp och börjar dansa. Det finns yta för både och så man får välja mellan stol eller att dansa!

Under EXIT kommer regionfinalen av filmtävlingen Noomaraton att avgöras. Deltagarna har fått ett dygn på sig att skapa en 5-minutersfilm på ett bestämt tema som i år är "förstärkt verklighet".

– Filmen måste innehålla temat och tre platser och tre föremål: torg, matplats, snapchat, häftapparat, ficklampa och tärning. Temat har tolkats ganska olika och åtta av tolv anmälda lag gick i mål. Alla är välkomna, även om man inte gjort någon film själv, säger Viktor Zeidner.

EXIT filmfestival har gratis inträde och pågår kl. 14-18 i Gasklockorna i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".