Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Striden om vattnet i Tönnebrosjön kan avgöras i domstol

Publicerat måndag 18 september 2017 kl 05.45
Kjell Jansson: Nu vågar vi tro på det här
(1:50 min)
Malte Edling och Kjell Jansson från Ljusne flugfiskeklubb kämpar för Skärjåns framtid.
1 av 3
Malte Edling och Kjell Jansson från Ljusne flugfiskeklubb kämpar för Skärjåns framtid. Foto: Christian Höijer/P4 Gävleborg
Sättaren som reglerar vattenflödet till Skärjån under hösten 2014.
2 av 3
Sättaren som reglerar vattenflödet till Skärjån under hösten 2014. Foto: Kjell Jansson
Länsstyrelsens handläggare Hans Sjöberg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 3
Länsstyrelsens handläggare Hans Sjöberg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Kampen om vattnet i Tönnebrosjön kan komma att avgöras i domstol. Innan jul fattar länsstyrelsen beslut om ärendet blir ett fall för Mark- och miljödomstolen.

På ena sidan finns ägarna till Vifors kraftverk i Bergby och på den andra Ljusne flugfiskeklubb som vill att en damm rivs så att Skärjån får mer vatten.

Kjell Jansson är sekreterare i Ljusne flugfiskeklubb.

– Det känns som en lättnad efter alla år som varit om Skärjån kan få tillbaka allt det vatten ån är berättigad till, säger Jansson.

Det har sen länge pågått en kamp om vattnet kring de sinnrika vattensystemen där Gästrikland möter Hälsingland. Det är Skärjåns naturvärden, med flodpärlmusslor och öring, som ställs mot ägarna till Vifors kraftverks ekonomiska intressen.

Ända sedan 1947 regleras det hela av en vattendom som ger kraftverksbolagets ägare, Orsa Besparingsskog, rätten att leda vatten söderut från Tönnebrosjön mot Bergby. Det som fick Ljusne flugfiskeklubb att ta strid var när Skärjån förlorade mycket vatten sommaren 2014.

– Det vara bara pölar i ån, med tanke på att man ströp vattnet nedöver.

Kjell Jansson var själv på plats och såg att dammen i Kuttfjärden, i Tönnebrosjön, släppte minimalt med vatten till Skärjån. Därtill var den vid tillfället täckt med presenningar. Något som länsstyrelsen valde att polisanmäla.

I april gick länsstyrelsen vidare med en första remissrunda om att riva upp vattendomen i sjön. I den svarar kraftbolaget i Vifors att de förlorar omkring en miljon i intäkter om vattendomen ändras.

Hans Sjöberg, miljöhandläggare på länsstyrelsen, säger till P4 Gävleborg att det finns olika alternativ till kompensation, men först ska beslutet om att gå vidare i processen i Mark- och miljödomstolen fattas. Innan jul ska det beslutet vara fattat.

Kjell Jansson hoppas på ett positivt beslut och säger att det skulle få stora effekter för Skärjån.

– Ja, allt vatten tillbaka och en större produktion på öringen och förhoppningsvis att flodpärlmusslan överlever.

Vågar du tro på att vattenvägarna kommer att öppnad för Skärjån?

– Ja, det vågar vi tro på, även om det kommer ta tid innan det blir klart från miljödomstolen i Östersund, avslutar Kjell Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".