Peter Hallgren Stjerndorff visar hur han och hans kollegor numera kommer in i de mer inbrottssäkra kyrkorna.
Peter Hallgren Stjerndorff tycker det är glädjande att allt fler röstar i kyrkovalet. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Köer till vallokalerna i årets kyrkoval

Prästen Peter Hallgren Stjerndorff: Det är glädjande
0:53 min

Det var kö till röstlokalerna på många håll i landet i går när det var dags att rösta i kyrkovalet.

–Det är väldigt glädjande att valdeltagandet har ökat, att fler människor har varit engagerade i valet, säger Peter Hallgren Stjerndorff, Präst i Gävle.

 Det preliminära valresultatet visar på ett kraftigt valdeltagande, strax över 18 procent att jämföra med 12,8 procent år 2013 och 11,9 procent år 2009.

–Jag besökte själv några av vallokalerna och det var köer på många av dom ställena, säger Peter Hallgren Stjerndorff, Präst i Gävle.

Man får gå tillbaka 67 år för att hitta ett valdeltagande på över 18 procent i kyrkovalet.

–Kyrkovalet är viktigt. Det påverkar hur framtidens kyrka kommer att styras och ledas och vilka inriktningar man gör, säger Peter Hallgren Stjerndorff, Präst i Gävle.

Under söndagskvällen blev resultatet klart för kyrkomötet och den största ökningen märks hos Sverigedemokraterna, som får åtta mandat fler än förra valet medan Partipolitiskt obundna och Centerpartiet ökar med fem mandat vardera.

–Kyrkans grundläggande budskap ändras inte men organisationen kring kyrkan och nu ligger kommande beslut om kyrkohandboken som påverkar vilka gudstjänster som ska firas i kyrkan, säger säger Peter Hallgren Stjerndorff, Präst i Gävle.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".