Valsedlar
Valdeltagandet i årets kyrkoval har nått över 18 procent. Inte på 67 år har valdeltagande varit så stort. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekordmånga röstade i kyrkovalet

Ann-Kristin Jonäng, centerpartist: Jag tror att det har att göra med polariseringen
1:17 min

Enligt de preliminära siffrorna har över 920 000 personer röstat i årets kyrkoval – en ökning på 30 procent jämfört med förra valet. I Uppsala Stift, dit Gävleborg hör, var valdeltagandet nära 19 procent.

Av de tolv nomineringsgrupperna fick Socialdemokraterna flest röster och är störst med drygt 30% av rösterna. De nomineringsgrupper som ökade mest procentuellt sett är Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
Ann-Kristin Jonäng från Bollnäs står på Centerpartiets lista till Kyrkomötet och hon gläds åt ökningen.

– Centerpartiet har visat att man är ett trovärdigt alternativ, och att partiet inte är det främsta utan att det är människorna med hjärta och engagemang.

Valdeltagandet i årets kyrkoval har nått över 18 procent. Inte på 67 år har valdeltagande varit så stort. Både Centerpartisten Ann-Kristin Jonäng och Socialdemokraten Agneta Brendt tycker det är positivt att fler valt att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta.  

– Jag ser det som positivt att valdeltagandet ökade så pass kraftigt som det gjorde, säger Agneta Brendt

– Jag tror att det har att göra med den polariseringen som blev mellan socialdemokraterna och sverigedemokraterna, att det fick många att tänka till och använda sin rättighet att rösta, säger Ann-Kristin Jonäng.

I Uppsala stift dit Gävleborgs län tillhör så visar de preliminära siffrorna på en kraftig ökning av valdeltagande med nästan 19 procent i jämförelse med 12 procent 2013.

Det innebär en ökning av valdeltagandet med 6,6 procent enligt de preliminära siffrorna. Socialdemokraterna fortsätter att vara störst med 20 mandat.

Borgerligt alternativ, Sverigedemokraterna och partipolitiskt obundna i svenska kyrkan ökar alla med två mandat i jämförelse med förra mandatperioden i Uppsala Stift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".