En man som ligger i en säng med kudde över huvudet.
Ovanåkers kommun har genomför 12 träffar med nyanlända för att låta dom diskutera och dela erfarenheter från sin flykt. Foto: Jessica Gow/TT

Region Gävleborg satsar emot psykisk ohälsa hos asylsökande

Elsie-Marie Einarsson: Alla säger att dom mår bättre
1:13 min

Genom att utbilda kommunernas personal i projektet Hälsa i Sverige, så ska dom anställda få verktyg att samtala med nyanlända om sina erfarenheter och hjälpa dom att må bättre.

En av dom som har gått utbildningen är Elsie-Marie Einarsson, integrationshandläggare vid Ovanåkers kommun som varje dag möter asylsökande och nyanlända. Efter utbildningen har hon och Ovanåkers kommun genomför 12 träffar med nyanlända för att låta dom diskutera och dela erfarenheter från sin flykt.

– Väldigt många har ju varit med om en dramatisk flykt, men dom har kanske inte förståelsen om hur det här har påverkat dom. För dom kommer ofta från länder och kulturer där man inte pratar om psykisk ohälsa.

Genom samtalen har många börjat må bättre, det har handlat om att sätta ord på vad det är som inte stämmer förklarar Elsie-Marie Einarsson.

Hon är övertygad om att utbildningen har gett henne en större förståelse för hur nyanlända har det, vilket har gjort att dom också känner sig tryggare med personalen.

– Alla som har gått i dom här samtalen säger samma sak, att dom mår bättre, säger Elsie-Marie Einarsson, integrationshandläggare vid Ovanåkers kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".