Jonas Sjöstedt (V) och en gynstol.
Satsningen på gratis cellprov innebär 141 miljoner kronor per år med start 2018, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande. Foto: Henrik Montgomery/TT och Pontus Lundahl/ TT

Sjöstedt: Förlossnings­miljard blir kvar

"Den tillfälliga satsningen blir en mångårig satsning"
0:33 min

Regeringen är överens med Vänsterpartiet om avgiftsfria cellprov, satsning på förlossningsvården och psykvård. För Gävleborgs del handlar det om 25,5 miljoner kronor per år till förlossningsvården under 2018-2022.

Regeringen är överens med Vänsterpartiet om satsning på förlossningsvården, psykvård och avgiftsfria cellprov.
Vänsterpartiet har fått igenom en vårdsatsning på 4,7 miljarder kronor för 2018, det meddelade Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt under tisdagen. Inom ramen för dessa miljarder presenterades både nyheter och sådant som tidigare är känt. Bland de nya satsningarna finns mer pengar till förlossningsvården och avgiftsfria cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer.

– För oss har det varit huvudmål att få igenom en betydande och långsiktig satsning på vården, säger Jonas Sjöstedt.

Vårbudgetens tillfälliga satsning på förlossningsvården ska nu göras till en femårig satsning, med en peng på en miljard kronor årligen.

Pengarna ska både gå till att öka personaltäthet och arbetsmiljö, enligt vänsterledaren. Han påpekade också att akut platsbrist gjort att en del behövt åka till Finland för att föda.

– Nu höjer vi ambitionsnivån rejält för den svenska förlossningsvården, säger Jonas Sjöstedt.

Dessutom ska gynekologiskt cellprov bli gratis i hela landet. Tidigare har undersökningen kostat 200 kronor i vissa landsdelar, men gratis i andra. Gynekologiskt cellprov tas för att upptäcka HPV-viruset som kan ge livmoderhalscancer.

Undersökningen erbjuds med tre till sju års intervall, beroende på ålder. Möjligheten finns tillgänglig för omkring två och en halv miljoner kvinnor i Sverige, i åldern mellan 23 och 64 år.

De andra två nyheterna för dagen gällde en satsning på den sociala barn- och ungdomsvården och inom psykiatrin. I det förstnämnda fallet handlar det om 250 miljoner kronor inom ramen för socialtjänsten. Satsningen på psykisk hälsa och psykiatri innebär 600 miljoner kronor mer nästa år.

– Psykiatrin är något jag känner speciellt mycket för och där finns ett särskilt behov, säger Jonas Sjöstedt.

På tisdagens presskonferens sa vänsterledaren även att han vill öka informationen om betydelsen av vaccinationer.

– Vi ser att delar av befolkningen inte vaccinerar sina barn som man ska. Det innebär att man utsätter både sina egna och andras barn för en akut hälsorisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".