Barn i skolan.
Andraklassarna Sixten Segemark, Linnea Buck och Andrew Te gillade inte att det blev bråk och konflikter om pokémonkort. Foto: Christine Odén

Barnen slåss om pokémonkort – Nu sätter skolan stopp

Eleven Linnea Buck: Nu behöver man inte slåss och bråka hela tiden
1:43 min

Andersbergsskolan i Gävle beslutade att inte tillåta pokémonkort i skolan efter konflikter bland elever. På flera andra skolor och fritids tvingas man också införa förbud och regler.

– Bra att nu behöver man inte slåss och bråka och hela tiden stjäla från varann. Men dåligt att man inte har nåt att visa för andra när man inte har med dem, tycker Linnea Buck som går i tvåan på Andersbergsskolan.

– Jag tycker inte om när folk snor en massa Pokémonkort av varann, säger Andrew Te, som också går i tvåan.

Har du varit med om det?

– Ja, det har jag.

Och det var sådan här konflikter som fick skolan att förbjuda pokémonkort. Jonas Larsson är biträdande rektor på Andersbergsskolan.

– Det var några elever som inte klarade av det här med att byta och spela bort kort, lite grann som med kula, så då tog vi beslutet att vi gör inte det här på skolan.

Hur funkar det?

– Det funkar bra.

På flera andra skolor har man också tvingats sätta upp förbud och regler kring samlarkorten för att barnen inte ska hamna i konflikt. Men också av rättviseskäl eftersom man ser att korten skapar en ojämlikhet mellan barnen.

Ett paket med tio kort kostar ungefär 50 kronor och större samlingar kostar ungefär 250 kronor. Vissa barn har hundratals kort medan andra har ett tio-tal eller inga alls.

Eleven Sixten Segemark som även han går i tvåan tycker det är okej att lämna korten hemma.

Hur gör du nu om du vill byta med någon kompis?

– Jag åker till dom, kanske till Andrew till exempel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".